15 Leuke weetjes over pinguïns

Foto © Paul Mannix / Flickr / CC by 2. 0

Pinguïns behoren tot de meest herkenbare en geliefde vogels ter wereld en hebben zelfs hun eigen feestdag - Wereld Penguinendag op april 25. Ze zijn ook enkele van de meest unieke en verbazingwekkende vogels vanwege hun fysieke aanpassingen om te overleven in ongebruikelijke klimaten en om voornamelijk op zee te leven. Weet jij wat pinguïns zo speciaal en interessant maakt?

Penguin Trivia

  1. Er zijn 18 unieke soorten pinguïns in de wereld, hoewel twee soorten - de noordelijke rockhopper en southern rockhopper - soms als dezelfde soort worden beschouwd. Terwijl sommige pinguïns wijdverspreid en florerend zijn, hebben er 13 een afnemende populatie. Vijf soorten pinguïns worden als bedreigd beschouwd en worden mogelijk met uitsterven bedreigd als er geen krachtige bescherming en instandhoudingsmaatregelen worden genomen. Het adopteren van een symbolische pinguïn is een geweldige manier om iedereen deze vogels te helpen.
  1. Pinguïns komen vooral alleen voor op het zuidelijk halfrond. Hoewel de meeste mensen pinguïns associëren met Antarctica, zijn ze veel wijdverspreider dan alleen koude gebieden. Pinguïnpopulaties zijn te vinden in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, evenals vele kleine eilanden in de zuidelijke Stille Oceaan. In gevangenschap zijn pinguïns over de hele wereld te vinden.
  2. De van nature meest noordelijke pinguïnsoort is de Galapagos-pinguïn, die het hele jaar door leeft in de buurt van de evenaar op de Galapagos-eilanden. Deze pinguïn steekt regelmatig de evenaar over naar het noordelijk halfrond terwijl hij zwemt terwijl hij voedt. Pinguïns verloren miljoenen jaren geleden het vermogen om te vliegen, maar hun krachtige zwemvliezen en gestroomlijnde lichamen maken ze zeer ervaren zwemmers. Het zijn de snelste zwem- en diepste duiksoorten van vogels en kunnen tot 20 minuten per keer onder water blijven.
  3. Tijdens het zwemmen springen pinguïns in ondiepe bogen boven het wateroppervlak, een praktijk die bruinvissen wordt genoemd. Dit bedekt hun veren met kleine belletjes die wrijving verminderen, waardoor ze zo snel als 22 mijl per uur (35 km / uur) kunnen zwemmen. Het kan ook helpen om roofdieren te ontwijken en hen in staat te stellen vaker te ademen, en sommige wetenschappers theoretiseren dat ze deze sprongen uit pure vreugde kunnen maken.

  4. De lichte voor en donkere rug smokingachtige kleuring van het klassieke pinguïnkleed wordt countershading genoemd. Dit grimmige kleurenpatroon biedt uitstekende camouflage van boven en onder om pinguïns in het water te beschermen. Het helpt ook pinguïns te vermommen van hun prooi, zodat ze met meer succes kunnen jagen. Mannelijke en vrouwelijke pinguïns lijken op elkaar en hebben dezelfde kleuring. Pinguïns zijn carnivoren die al hun voedsel in de zee vangen. Afhankelijk van de soort kunnen ze een verscheidenheid aan zeedieren eten, waaronder vissen, inktvis, garnalen, krill, krabben en andere kreeftachtigen.Omdat hun dieet zo gespecialiseerd is, worden pinguïns piscivore genoemd.
  1. De ogen van pinguïns werken beter onder water dan in de lucht, waardoor ze een uitstekend zicht hebben om prooien te spotten tijdens de jacht, zelfs in troebel, donker of troebel water, of waar het water turbulent is.
  1. De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort, kan tot 48 centimeter lang worden en kan tot 90 kilo wegen wanneer hij volwassen is en niet vastt om eieren te broeden. De kleine pinguïn is de kleinste pinguïn van slechts 12 centimeter lang en weegt slechts 2 kilo.
  2. Er wordt aangenomen dat de geelogige pinguïn de zeldzaamste pinguïnsoort is, met slechts ongeveer 5000 vogels die in het wild overleven, hoewel de populatiecijfers fluctueren. Ze zijn alleen te vinden langs de zuidoostelijke kust van Nieuw-Zeeland en kleinere nabijgelegen eilanden. Pinguïns zijn zeer sociale, koloniale vogels die broedkolonies vormen, de zogenaamde kolonies die in de tienduizenden tellen. Ze kunnen hetzelfde broedgebied gebruiken voor duizenden jaren en de grootste kolonies kunnen miljoenen tellen, waarbij vele pinguïns al jaren bij dezelfde partners verblijven. Ouders en kuikens gebruiken hun voortreffelijke gehoor om elkaar gemakkelijk bij te houden, zelfs in een menigte.
  3. Keizerspinguïns en koningspinguïns maken geen enkele soort van nest. In plaats daarvan wordt een enkel ei voor elk gekoppeld paar geïncubeerd op de voeten van een ouder en warm gehouden door een huidflap, een broedzak genoemd. Incubatie kan 8-10 weken duren en vindt plaats tijdens de winter, dus het ei moet altijd warm en veilig worden gehouden.
  4. Keizerspinguïnmannetjes broeden hun eieren twee maanden in de winter zonder eten terwijl de vrouwtjes op zee zijn. Gedurende die tijd leven mannetjes van hun vetreserves en kunnen ze de helft van hun lichaamsgewicht verliezen. Wanneer de vrouwtjes terugkomen kort nadat de kuikens uitkomen, schakelen ze ouderlijke plichten en de vrouwtjes vast terwijl de mannetjes naar zee gaan om hun vetvoorraden aan te vullen.
  5. Afhankelijk van de soort kan een wilde pinguïn 15 tot 20 jaar oud zijn. In die tijd brengen ze tot 75 procent van hun leven op zee door. Pinguïns hebben veel natuurlijke roofdieren, afhankelijk van hun habitat, waaronder luipaardrobben, zeeleeuwen, orka's, jagers, slangen, haaien en vossen. Kunstmatige bedreigingen zijn ook een probleem voor pinguïns, waaronder olielozingen en andere vervuiling, klimaatverandering die de distributie van voedselbronnen en illegale stroperij en het oogsten van eieren verandert. Gelukkig staan ​​veel pinguïns open voor fokprogramma's en die successen in dierentuinen, volières en mariene parken kunnen helpen bij het behouden van pinguïnpopulaties.
Deel Met Je Vrienden
Vorige Artikel
Volgende Artikel