15 Leuke weetjes over Purple Martins

Foto © Sun Metron / Flickr / CC by-SA 2. 0

Paarse martins zijn mooie, geliefde zangvogels, en deze populaire zwaluwen zijn zeer gewild als achtertuinvogels, vooral in het oosten Verenigde Staten. Maar hoeveel weet u echt van paarse martins? Er is meer aan deze vogels dan alleen mooi verenkleed!

Purple Martin Trivia

  1. Met een lengte van 7-8 inch en een spanwijdte van maximaal 15 inch is de paarse martin de grootste zwaluw in Noord-Amerika en een van de grootste ter wereld 90 slik- en martinensoorten.
  1. Ondanks hun kleurrijke naam, zijn deze vogels eigenlijk niet paars. Hun verenkleed is donkerblauwzwart met een iriserende glans. Afhankelijk van het licht en de hoek kan de kleur ervan helderblauw, marineblauw, diep paars of zelfs groen lijken.
  2. De mannelijke paarse martin is de enige Noord-Amerikaanse zwaluw met een donkere buik. Dit maakt identificatie tijdens de vlucht eenvoudiger dan met veel andere soorten slikken. Birders moeten er nog steeds voor zorgen om paarse martins niet te verwarren met gierzwaluwen, die mogelijk ook donkere onderzijde hebben, maar een heel andere vluchtstijl hebben.
  3. Verschillende leeftijden en geslachten van paarse martins migreren op verschillende tijdstippen. Hoewel er enige variatie is, migreren oudere mannen meestal eerst, gevolgd door oudere vrouwen en dan jongere vogels. Daarom kiezen oudere vogels meestal de betere broedplaatsen omdat ze als eerste op de broedgronden aankomen.


    Paarse martins zijn sociale, koloniale vogels, vooral in oost Broedkolonies kunnen honderden paren vogels omvatten en rustende kolonies kunnen later in het seizoen tienduizenden vogels hebben. De grootste rustplaatskolonie werd geschat op 700.000 vogels per keer.


Paarse martins volgen een insectenetend dieet en eten voornamelijk vliegende insecten zoals motten, muggen, vliegen en muggen. Ze vangen de meerderheid van hun prooi in de lucht, acrobatisch draaien en draaien om agile insecten te volgen. Ze drinken zelfs in de lucht, vliegen over een vijver, meer of beek en scheppen water in hun rekeningen terwijl ze onderweg zijn.

  1. Paarse martins doen het grootste deel van hun voeding tussen 160-500 voet hoog (50-150 meter). Vanwege deze hoogte vormen muggen slechts een klein deel van hun dieet, ondanks geruchten dat de vogels tot 2 000 muggen per dag kunnen eten. Ze zouden zoveel kunnen consumeren, maar muggen zijn over het algemeen niet in zulke grote aantallen te vinden.


  1. Paarse martinouders kunnen hun nestvogels tot wel 60 keer per dag voeren, waardoor ze verschillende insecten meebrengen die rijk zijn aan eiwitten en andere voedingsstoffen die de jonge vogels nodig hebben. Zowel mannetjes als vrouwtjes helpen de jonge kuikens te voeden.

  2. Paarse martins zijn erg gevoelig voor slecht weer.Tijdens lange periodes van kou of regen zullen er geen insecten beschikbaar zijn om zich te voeden en hele vogelkolonies kunnen afsterven als het weer niet verbetert na 2-3 dagen.

  3. De associatie tussen paarse martins en mensen begon eeuwen geleden. Inheemse Amerikanen hingen kalebassen voor de vogels om in te nestelen, in de hoop hen aan te trekken om insecten weg te houden van gewassen. Tegenwoordig zijn oosterse paarse martinkolonies voor bijna 100 procent afhankelijk van door mensen geleverde woningen, hoewel westerse populaties nog steeds nestelen in natuurlijke holtes zoals boomhaken.

  4. Deze vogels zijn geografisch loyaal en paarse martins zullen jaar na jaar naar dezelfde nestplaats terugkeren als het nog steeds geschikt is. Het toevoegen van nieuwe huizen aan kolonievestigingen kan birders helpen om de groeiende paarse martinefamilies te huisvesten en hun lokale vogelpopulatie te vergroten.

De langste geregistreerde levensduur van een paarse martin is meer dan 13 jaar voor een gestreepte vogel.

  1. De topvliegsnelheid van paarse martins is meer dan 40 mijl per uur. Deze vogels zijn wendbaar in jagers op vluchten en kunnen complexe luchtacrobatiek uitvoeren, wat ze vaak doen terwijl ze jagen op een prooi.


  2. Paarse martins zijn complete neotropische migranten en reizen van Noord-Amerika in de zomer naar Zuid-Amerika tot Brazilië en Argentinië in de winter. De volledige migratie kan 2-3 maanden duren, omdat vogels rusten en onderweg voeren.

  3. De ergste vijanden van de paarse martin zijn de Europese spreeuw en de huismus. Beide soorten zijn agressief tegen paarse martins en kunnen vogels aanvallen of doden in competitie om broedplaatsen. Andere vijanden van paarse martins zijn slangen, wasberen, haviken, uilen, eekhoorns en wilde katten. Sommige roofdieren jagen op actieve paarse martins, terwijl anderen nesten zullen aanvallen om jonge vogels te doden of zelfs eieren kunnen vernietigen.
Deel Met Je Vrienden
Vorige Artikel
Volgende Artikel